duktami, o podobnych wartościach. A wszystko po to, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość składników, które są niezbędna dla naszego organizmu. Najbardziej trudna do prowadzenia jest kuchnia wegańska i tu osoby będące weganami muszą się nieźle nagimnastykować, aby stworzyć zdrowe dla siebie menu.
Kuchnia wegańska i wegetariańska bazuje przede
Coraz większa rzesza wegan i wegetarian wypracowała bardzo wiele zachowań i kulturę. Głównie jednak chodzi o odżywianie. Kuchnia wegańska i wegetariańska bazuje przede wszystkim na nie spożywaniu produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianie jedzą wprawdzie nabiał, ale pochodzący wyłącznie z hodowli przyjaznej zwierzętom. Przepisy wegańskie i przepisy wegetariańskie uwzględniają głównie rośliny uprawiane w sposób ekologiczny. Króluje tu przeważnie zdrowa żywność. Także oprócz aspektu etycznego dochodzi jeszcze ten zdrowotny.
Białko w kuchni wegańskiej
O ile przepisy wegetariańskie zawierają często produkty odzwierzęce, o tyle kuchnia wegańska nie stosuje ich w ogóle. I tu pojawia się pytanie o białko, którego organizm człowieka potrzebuje, a którego głównym źródłem jest mleko oraz białko jajka. Przepisy wegańskie, wbrew powszechnie panujące opinii, też dbają o jego dostarczanie. W tym celu jednak wykorzystywane są roślinne produkty wysokobiałkowe. Jest wiele warzyw, z których można zrobić na przykład makaron, czy pastę. Przykładem może być dynia, soja, czy bób.